Autovrije Herengracht | Praat mee

Autovrije Herengracht | Praat mee

Helemaal aan het begin van de Herengracht realiseerde de gemeente een prachtig stukje autovrije Herengracht. Bewoners en ondernemers willen dat graag zou houden na het kadeherstel. Daarom nodigt de gemeente de buurt uit op 12 april. Praat mee.

Herengracht 1-103 (tussen de Brouwersgracht en Blauwburgwal) is sinds begin 2019 autoluw en parkeervrij. Bewoners en ondernemers benaderden de gemeente met het verzoek dat ook zo te laten na de kadevernieuwing. Daarover wil de gemeente een buurtgesprek. Ook over de toekomstige inrichting van dit deel van de Herengracht.

Herinrichting
Juist voor dit deel is in juli een nieuw ontwerp van de Herengracht vastgesteld met bredere stoep en meer ruimte voor de voetganger. En waar auto’s niet meer schuin parkeren, maar in de lengterichting. Het aantal parkeerplaatsen neemt hierdoor af van 55 naar 24 plaatsen. Er komen signalen uit de buurt over het al dan niet autoluw houden. Daarom wil Stadsdeel Centrum samen met de buurt verkennen om de Herengracht no. 1 tot 103, parkeervrij te maken met een groenere en meer leefbare openbare ruimte.

Buurtgesprek
Het buurtgesprek is gepland op dinsdag 12 april, om 19.00- 20.30 in de Burghtschool, Herengracht 34.
Woon je in die buurt, of kom je er wel eens langs en geniet je dan van de rust? Kom ook en laat van je horen!

AANVULLING:
Uitsluitend bestemmingsverkeer
Comité Westelijke Grachtengordel is aangesloten bij de coalitie Amsterdammers voor Autoluw NU! (autoluw.nu). Juist de bewonersgroep rond de Prinsengracht pleitte voor “Intelligente toegang door camera’s”. Bewoners, ondernemers en geregistreerde bezoekers (leveranciers, zorgverleners, de bestelde loodgieter e.d.) kunnen gewoon de stad in. Anderen die alleen maar doorrijden door de stad (40-60%) krijgen een boete. Zo blijft de stad bereikbaar.

“Intelligente toegang” is omarmd door de coalitie Autolw NU! (met meer dan 40 bewonersorganisaties). Het idee is ook omarmd door het college. Het vervelende is dat de pilot die 4 jaar geleden al werd aangekondigd, nu pas uitgetest wordt. In een piepklein deel van het wallengebied Oudezijde. Het collectief Autoluw NU! heeft de wethouder aangesproken op versnelling. Inmiddels is er een nieuwe projectmanager opgezet. Lees meer op o.a. het verslag met de projectgroep op www.autoluw.nu.

Parkeervrije Herengracht