Herinrichting Herengracht 1-103

Herinrichting Herengracht 1-103

Het herstel van de kademuur van Herengracht 1-103 begint te vorderen, maar de onrust van de bewoners is groot. Wat betreft het DB van het stadsdeel Centrum moet dit rak van de Herengracht nu parkeer vrij worden. Het besluit voor parkeer vrij loopt vooruit op het inspiratiedocument van “Parkeervrije Hoofdgracht” van juli 2021, dat de gemeenteraad als huiswerk meekreeg van de vorige coalitie.

Het bestuur van het Comité Westelijke Grachtengordel is voorstander van het parkeervrije hoofdgracht voor 11 rakken, maar ziet weinig in een rak zonder discussie voor het geheel en diende bezwaar in.

Parkeren
De parkeerdruk is bijzonder groot en de chaos door de vele bouwwerkzaamheden geeft aan, dat het hoog tijd is om maatregelen te nemen. Er moet wel iets concreets tegenover staan voor de bewoners, die een auto nodig hebben, bijv. parkeergelegenheid op loopafstand, en ook voor de hoogbejaarden, die nog fit zijn en niet voor een invaliden parkeerplaats in aanmerking komen. Daar zouden anciënniteit parkeerplaatsen voor dienen te komen, gekoppeld aan woon anciënniteit, bijv. van 50 jaar. Die bewoners investeerden veel in de panden in de jaren 1970 en die bewoners moeten voor de norm zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Dat schept een verplichting. Door hun hoge leeftijd zullen zij meer zorg nodig hebben en vereenzaming dient voorkomen te worden.

In de beantwoording van het Raadsadres van sept 2021 schreef wethouder Egbert de Vries dat politieke keuzes op dit moment nog niet door de Raad gemaakt kunnen worden, omdat de daarvoor noodzakelijke informatie nog ontbreekt. Daar wachten wij dus op.

Bijlage:

Herengracht

Het nieuwe ontwerp

Art impressie 2022

Herengracht

Art impressie 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.