Raadsadres Rookvrije Binnenstad

Gemeenteraad van Amsterdam

Amsterdam, 20 februari 2018

Betreft: raadsadres inzake Rookvrije Binnenstad.

Geachte raadsleden,

De strijd tegen de hondenpoep is gewonnen. Het is tijd voor Amsterdam om de strijd tegen het roken aan te gaan.

Sinds het rookverbod in de horeca is de binnenstad van Amsterdam één stinkende asbak geworden, die de lucht die wij in ademen vervuilt, maar ook het oppervlakte water verontreinigt. Op de Wallen wordt met een stofzuiger gewerkt om peuken en ander vuil op te zuigen. Het blijkt dweilen met de open kraan te zijn.

Maak de binnenstad rookvrij. Hoe mooi zou het zijn, als de Amsterdamse kinderen een rookverslaving bespaard blijft, als wij allemaal van schone straten met schonere lucht kunnen genieten en wij een schoon aangezicht kunnen bieden aan de vele bezoekers. Om de status van Unesco Erfgoed te behouden, dient Amsterdam elk jaar aan te tonen welke verbetering van onderhoud is ondernomen. Een schone rookvrije binnenstad zou zo’n aantoonbare verbetering kunnen zijn.

De vreselijke gevolgen van roken voor de volksgezondheid zijn bekend. Het merendeel (53%) van de bevolking wil dat de overheid het roken op openbare plekken verbiedt ( Bron, Onderzoek Rookverbod in Nederland, Eenvandaag Opiniepanel, Avrotros, 10 augustus 2017) . Voorstanders van het rookverbod hebben last van het roken op straat, ergeren zich aan de peuken op straat en willen voorkomen, dat jongeren met roken in contact komen.

Laat Amsterdam een voortrekkersrol spelen bij de trend tegen het roken in de openbare ruimte door alleen roken toe te staan op aangewezen plekken. Doe dit als experiment en laat meten, wat dit aan kostenbesparing geeft betreffende de reiniging in het centrum, welke beleving een rookvrije binnenstad voor bewoners is en welke positieve invloed dit heeft op het imago van Amsterdam.

Namens het Comité Westelijke Grachtengordel e.o.

Eveline van Nierop

Carel Roos

Jan van der Pas (0653886179)

E