Referendum HoofdGroenStructuur | stem TEGEN

Referendum HoofdGroenStructuur | stem TEGEN

6 juni is ook het referendum over het vernieuwde beleidskader Hoofdgroenstructuur. Dat nieuwe kader beschermt ons groen niet écht. Stem daarom 6 juni tegen.

Waar draait het om?
Steeds meer mensen wonen in Amsterdam. Daarvoor zijn huizen nodig, winkels, scholen en kantoren. Maar steen alleen is niet genoeg. Amsterdammers hebben ook groen nodig. Groen is extreem belangrijk voor het welzijn van mens en dier. Hier lees je precies waarom. Het college Amsterdam maakte in 2011 daarvoor al regels in de Hoofdgroenstructuur. Dat beschrijft wat er allemaal wel en niet kan in de belangrijke groengebieden van Amsterdam.

Vernieuwd beleidskader Hoofdgroenstructuur beschermt ons groen niet écht
Het huidige college van burgemeester en wethouders maakte nieuwe plannen voor de Hoofdgroenstructuur en legde dat in 2022 voor aan de gemeenteraad. Bewoners- en maatschappelijke organisaties waren tegen dat nieuwe voorstel, omdat het nieuwe kader de mogelijkheid biedt om af te wijken. Beschermen tenzij, noemt het college dat, waardoor Amsterdam toch verder dreigt te verstenen. Daarom beschermt het nieuwe beleidskader Hoofdgroenstructuur ons groen niet écht. De initiatiefnemers van het Referendum maakt dat het voorstel van het college getoets kan worden. Het referendum vindt op 6 juni plaats. Meer over de achtergronden van het referendum vind je hier.

Referendum: Stem tegen de plannen van het college
Het huidige college van burgemeester en wethouders zegt met het nieuwe beleidskader toekomstig en bestaand groen in de stad te beschermen en versterken. Maar dat klopt niet. Er zijn 3 goede redenen om tegen deze plannen te stemmen:

  • Amsterdam beschermt het groen niet écht
    De normen in de nieuwe Hoofdgroenstructuur zijn niet meer dan dat. Alle afspraken rondom de minimale hoeveelheid groen per woning kunnen gemakkelijk terzijde worden geschoven wanneer de gemeente meent een betere bestemming voor de grond te vinden. Amsterdam beschermt het groen dus niet écht.
  • De groennorm is geen wet
    Als gezegd hoeft Amsterdam zich niet te houden aan de afspraken die in het nieuwe beleidskader staan. De plannen zijn daardoor te ruim en te vaag en bieden te weinig garantie voor ons groen. Met een groenverordening kunnen de afspraken wél worden vastgelegd. En wordt er niet langer groen afgeknabbeld – van wat al een minimum ís.
  • Amsterdam reserveert geen groen voor toekomstige wijken
    Ook nieuwe en toekomstige wijken moeten voldoende groen bevatten. Maar de groennorm wordt in nieuwbouwwijken vaak niet gehaald. Bewoners van Zuidas-Zuid, het NDSM-terrein, Laan van Spartaan en Haveneiland-Noord kunnen nauwelijks hun hond uitlaten en ook voor spelende kinderen is er geen plek. Hier delft groen het onderspit.

Sjoemelgroen (*)
De hoeveelheid openbaar groen in Amsterdam daalde de afgelopen 5 jaar met bijna 2% (qua oppervlak vergelijkbaar met 80 voetbalvelden). Het huidige college van burgemeester en wethouders  zegt dat er juist méér beschermd groen is gekomen, maar dat heeft te maken met hun rekenmethode van B&W. Het huidige college van burgemeester en wethouders telt groene daken en groene gevels mee, net als kunstgrasvelden, binnentuinen, weilanden, wandel- en fietspaden en zelfs water. Deze sjoemelmethode krikt de cijfers op, maar als bewoner heb je er niks aan. Kinderen kunnen niet spelen in groene gevels, binnentuinen en weilanden zijn niet openbaar, op kunstgrasvelden leven geen insecten en water en fietspaden zijn helemaal niet groen.

* ‘sjoemelgroen’ is bedacht door John Zondag. Wil je je meer verdiepen in de achterliggende gegevens? Klik hier.

Trap er niet in. Stem 6 juni tegen het nieuwe beleidskader Hoofdgroenstructuur.

Bekijk hieronder de video’s

Meer informatie op: rhgs.nl

EXTRA:  Donderdagavond 30 mei om 20:00 uur is in het Wijkcentrum d’Oude Stadt (Kerkstraat 123, 1017 GE Amsterdam, Hoe kom ik daar?) een themabijeenkomst over het vernieuwde beleidskader HoofdGroenStruktuur. Lees hier meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *