Toelichting op het raadsadres Rookvrije Binnenstad

dd. 20 februari 2018.

Het bestuur van het Comité Westelijke Grachtengordel heeft met medewerkers van de GGD gesproken en heeft zich verdiept in vele stukken inzake preventie van roken, met als speerpunten op preventie van jongeren om te beginnen met roken en de Amsterdammers te doen stoppen met roken. Wij zijn van mening dat de confrontatie met rokers jongeren niet stimuleert om te stoppen met roken en dat daarom de confrontatie aangepakt dient te worden. Zij dienen zo min mogelijk in aanraking met rokers te komen. Voor verslaafde rokers is afkicken extra moeilijk als je steeds met rokers en peuken geconfronteerd wordt. Daarom stellen wij voor gebieden in de binnenstad aan te wijzen, waar gerookt kan worden en grote delen van de binnenstad rookvrij te maken. In ieder geval bij scholen en openbare gebouwen, zoals bibliotheken, ziekenhuizen, musea en bezienswaardigheden, die druk bezocht worden. Zo’n politiek zou wellicht ook helpen bij het op natuurlijke wijze spreiden van het toerisme. In het bijzonder stellen wij de volgende acties voor:

 1. Een stevige campagne met posters die bewoners en bezoekers attenderen op een schone en rookvrije binnenstad. Als de huisarts, David Koetsier, met zijn het initiatief met posters de straat rookvrij kan krijgen, dan kan het stadsdeel Centrum ook met posters roken beperken. NB Extra inzetten op minima en hun woonbuurten is ons inziens discriminerend. Ook yuppen roken.
 2. De straten peukvrij maken en de bezoekers attenderen, dat de peuken meegenomen dienen te worden. Handhaving hierop kan het gedrag beïnvloeden. NB Het zicht van peuken zet aan tot roken.
 3. In een joint (wiet of cannabis) zit ook tabak. Weer de coffeeshops uit de binnenstad.
 4. Om schade aan het milieu m.n. bodemverontreiniging en verontreiniging van het oppervlaktewater te beperken stellen de volgende acties voor:
 • op alle afvalbakken asbakjes met deksels te plaatsen
 • bordjes “peuken hier” bij asbakken, afvalbakken en peukentegels
 • verplichting asbakjes bij je dragen, als je rookt. NB de zakjes voor handenpoep zijn normaal
 • peukentegels en asbakken bij cafés aanleggen en het legen van de peukentegels en opvegen van peuken verplicht te stellen
 • handhaving op legen van asbakken en peukentegels in te stellen en/of intensiveren
 • aan de bankjes asbakjes te bevestigen op straat en in parken NB deze moeten geleegd worden
 1. Regelgeving (APV) maken, waarin handhaving e.d. vervat wordt. Het vegen van de stoep dient weer terug te komen in de APV: vegen en dan het vuil in de vuilniszak stoppen.

Namens het Comité Westelijke Grachtengordel e.o.

Eveline van Nierop
Jan van der Pas
Carel Roos